CrossConnect

Az ajakherpesz modern kezelése

Herpifix®

Használati utasítás a Herpifix készülékhez

Tisztelt Beteg!

Ön úgy döntött, hogy ajakherpesze (herpes labialis) kezelésére Herpifix készüléket vásárol. A Herpifix személyes használatra tervezett és engedélyezett orvostechnikai eszköz. Ez azt jelenti, hogy higiéniai okokból csak egy személy használhatja, és nem adható át másoknak kezelés céljára. A Herpifix készülék használata előtt ellenőriztesse orvosával, hogy valóban herpes labialisban szenved-e. Kérjük, tartsa be pontosan a használati előírásokat annak érdekében, hogy ez a szigorúan ellenőrzött minőségi termék optimális hatást fejthessen ki.

Ebben a használati utasításban az Ön biztonsága érdekében részletesen ismertetjük a készüléket. Ha kérdései vannak a termék alkalmazásával kapcsolatban, kérjük, forduljon bizalommal orvosához vagy gyógyszerészéhez. Mielőbbi javulást kívánunk!

Betegségének alaposabb megértése érdekében néhány alapvető információt közlünk a herpes labialisról. A herpes simplex a mi vidékeinken igen elterjedt vírus. Aki egyszer megfertőződött, annak szervezetében egész életen át megmarad a kórokozó, és bizonyos tényezők hatására (UV-fény, immungyengeség, fertőzés, stb.) újra aktiválódhat. Ekkor megjelenik az ajakherpesz, általában hólyagképződés formájában, amely a betegség további lefolyása alatt súlyosbodik. Olyan védőoltást vagy kezelést, amely a vírust teljes egészében kiirtaná a szervezetből, mindeddig nem sikerült kifejleszteni. Ezért jelenleg minden terápia, így a Herpifix-szel történő kezelés is, az úgynevezett tüneti kezelésre korlátozódik, vagyis csak a betegség hatásait képes leküzdeni. A betegség még sikeres terápia esetén is visszatérhet. A Herpifix készülékkel történő kezelés esetén sajnos szintén nem garantálható a teljes gyógyulás.

Hogyan hat a Herpifix?

A Herpifix hatásmechanizmusa egy teljesen új terápiás megközelítésen alapul. Az ajakbőr és a bőr alatti kötőszövet pH-értékét egy alacsony és teljesen ártalmatlan áramerősségű elektromos mező segítségével rövid időre a normál 5.5-ös értékről 2 alá csökkentjük. Ez a pH-értékcsökkenés a viszketés csökkentése mellett (pl. rovarcsípés esetén) vírusgátló hatással is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a Herpifix helyes alkalmazása esetén megáll a vírus terjedése, és az ajakherpesz nem vagy csak csekély mértékben alakul ki. A hólyagképződés és az ezzel együtt járó pörkösödés teljesen vagy legalább részben elmarad. A pH-érték csökkenése a kutatások jelenlegi állása szerint teljesen veszélytelen, és teljes mértékben visszafordítható (azaz a bőr normál állapota károsodása nélkül helyreáll).

Az áramerősség tartományát a tervezők úgy választották meg, hogy a készülék önálló alkalmazás során is teljesen biztonságos legyen. Mivel a pH-érték kívánt megváltozása szorosan összefügg a bőrellenállással, előfordulhat, hogy néhány betegnél, aki az átlagosnál jóval magasabb bőrellenállással rendelkezik, nem jelentkezik a kívánt hatás. A készüléket úgy tervezték, hogy minden esetben alkalmazható legyen. Reméljük, hogy elégedettek lesznek a Herpifix-szel és a kezelés eredményével.

Alkalmazási területek

A herpes labialis (ajakherpesz) tüneti kezelése a korai szakaszban.

Biztonsági információk

A készüléket csak ép ajakbőrön szabad alkalmazni. Ellenjavallatok: olyan betegségek vagy állapotok, amelyek esetében bizonyos orvostechnikai eszközök használata nem vagy csak alapos orvosi vizsgálatot követően megengedett, mivel ilyen esetekben a várható előny általában nem áll arányban az esetleges károkkal. Az ellenjavallatok körültekintő mérlegeléséhez az orvosnak információval kell rendelkeznie az Ön korábbi betegségeiről, kísérő betegségeiről, a párhuzamos kezelésekről és az Ön különleges életkörülményeiről, illetve szokásairól. Ne használja a Herpifixet kifejlődött herpes labialis (azaz már meglévő hólyagok / pörkök), az ajak sérülései, ajakstift, krém vagy kenőcs egyidejű alkalmazása mellett. Pacemakert viselő személyek a Herpifix használata előtt feltétlenül konzultáljanak orvosukkal.

A készüléket más nem használhatja, mivel így a kórokozók adott körülmények között másokat is megfertőzhetnek! Saját készülékének megjelölésére kérjük, válasszon egyet a mellékelt színes gyűrűk közül.

A készüléket tartsa távol a gyermekektől.

Mellékhatások

Az orvosi eszközök használata a kívánt fő hatások mellett nemkívánatos hatásokkal, ún. mellékhatásokkal is járhat. Mellékhatásként a Herpifix helyes alkalmazása mellett, a kezeléssel egyidejűleg előfordulhat enyhe fájdalom és kellemetlen feszülő érzés az ajakban, amely azonban általában rövid idő múlva megszűnik.

A kezelés módja és időtartama

A legtöbb herpes labialisban megbetegedő személy már néhány nappal a betegség tényleges kifejlődése előtt feszültséget érez az ajak egy bizonyos területén, amelyen később kis hólyag jelenik meg. Ekkor célszerű alkalmazni a Herpifix készüléket. Vegye ki az eszközt a csomagolásból, és távolítsa el a kupakot. Ellenőrizze, hogy a gyűrűelektróda nincs-e elhajolva vagy egyéb módon megsérülve.

Megjegyzés: Az áramerősséget általában elegendő egyszer beállítani a saját bőrellenállásához. Az áramerősség véletlenszerű elállítódásának megakadályozása érdekében a tolókapcsolót szándékosan úgy tervezték, hogy csak nehezen mozdulhasson el. A kívánt helyzetbe történő állításhoz kérjük, használjon egy megfelelő méretű pénzérmét. Az érmét az ábrán jelzett pontokon alkalmazza. Soha ne próbálja meg a körmével átkapcsolni a tolókapcsolót!

Ezután állítsa be a kívánt áramerősséget. Kezdje a beállítást a 2. fokozattal (középső állás). Különösen érzékeny ajak esetében az 1-es fokozattal kezdjen. Ehhez tolja el a kapcsolót ütközésig (−) irányba (1. ábra). Nyomja meg röviden a gombot (2. ábra). Ha a készülék működőképes, kigyullad egy zöld LED (2. ábra).

Nedvesítse be az ajkát a nyelvével. Ezután enyhén nyomja rá a készüléket lehetőleg pontosan arra a helyre, ahol a feszülést érzi (szükség esetén tükör előtt ellenőrizze, hogy megfelelő helyen van-e a készülék) (3. ábra). A közép- és a gyűrűelektródának biztonságosan érintkeznie kell a bőrrel.

Most nyomja meg a gombot, és tartsa lenyomva. Tartsa szemmel a LED-et: ennek folyamatosan világítania kell, azonban nem olyan fényesen, mint amikor a működést ellenőrizte. Lehetséges, hogy enyhe bizsergést érez az ajkában. Ez teljesen normális, ugyanis ez a tünet jelzi a kívánt pH-értékváltozást. Miután legalább 3 másodpercig bizsergést érzett, tegye le a készüléket. A készülék kb. 30 másodperc múlva automatikusan kikapcsol.

Ha erősebb fájdalom lépne fel, tegye le azonnal a készüléket. Állítson be egy gyengébb fokozatot, és 10-30 másodperc múlva kezdje el újra a kezelést. Ha a leggyengébb fokozaton is erős fájdalmat érez, kérjük, olvassa el a "Problémák" c. fejezetet.

Ha semmit sem érez, 10-30 másodperc elteltével ismételje meg a kezelést egy erősebb fokozaton. Magasabb fokozat beállításához tolja a kapcsolót (+) irányba. Ha a legerősebb fokozaton sem érez semmit, kérjük, olvassa el a "Problémák" c. fejezetet.

Ugyanazt a helyet naponta legfeljebb 3-szor kezelje.

Előfordulhat, hogy a kezelés után enyhén duzzadtnak érzi az ajkát. Ez az érzés a kezelés normális hatásának tekinthető, és egy idő múlva (1-4 óra) megszűnik. Használat után zárja le ismét gondosan a készüléket a kupakkal.
1. ábra 2. ábra 3. ábra
1. ábra 2. ábra 3. ábra

A készülék leírása

  • A Gyűrűelektróda középelektródával
  • B Tolókapcsoló
  • C Ellenőrző LED
  • D Nyomógomb (Ki/Be)
  • E Akkumulátorfedél

Figyelmeztetés: A készülék kizárólag herpes labialis kezelésére szolgál. Más célra történő alkalmazás esetén nem vállalunk felelősséget.

Üzembe helyezés/elemcsere

Vegye ki a készüléket a csomagolásból. Vegye elő a csomaghoz mellékelt elemet, majd pozitív pólussal előre helyezze óvatosan az elemtartóba (4. ábra). Helyezze fel a csomagban külön található elemfedelet, majd jobbra elfordítva zárja le. Ezután vegye le a kupakot, és nyomja meg a gombot.

A LED-nek zölden kell világítania. A készülék készen áll a használatra. Ha a LED nem világít, kérjük, olvassa el a "Problémák" c. fejezetet. Elemcseréhez nyissa ki az elemtartó fedelét egy megfelelő méretű pénzérme segítségével a nyíl irányába elfordítva (4. ábra).

Az elemtartó fedelét elem nélkül nem szabad felhelyezni a készülékre, különben csak nehezen távolítható el. Csak előírt típusú elemet használjon, semmi esetre sem újratölthető akkumulátort. Kérjük, gondoskodjon a régi elem környezetbarát megsemmisítéséről.
4. ábra
4. ábra
auf: ki, zu: be

Tisztítás és karbantartás

A műanyag részeket nedves ruhával tisztítsa. Az elektródához használjon közönséges vattás végű pálcikát, amelyet szükség esetén orvosi alkohollal megnedvesíthet. Ügyeljen arra, hogy ne hajlítsa meg az elektródákat. A készüléket óvja a nedvességtől, a hőtől és az erős napsugárzástól.
Problémák Okok Hibaelhárítás
Ellenőrzéskor nem gyullad ki a LED-dióda Az elem kimerült Elemcsere
Az elem nincs jól behelyezve Nyissa ki a készüléket, és tegye be helyesen az elemet
Hibás elektronika Ne használja tovább a készüléket
Kezeléskor a leggyengébb beállításnál is erős fájdalmat érez Túl erősen nyomja a készüléket Csökkentse kissé a nyomást, de ügyeljen arra, hogy a készülék továbbra is kellőképpen érintkezzen a bőrrel
Ajaksérülés Ellenőrizze tükör előtt, hogy nem található-e mégis egy apró sérülés az ajkán, szükség esetén keressen fel egy orvost
A készülék hibás A működés ellenőrzése
Rendkívül alacsony bőrellenállás Ne használja tovább a készüléket
Nem érez bizsergést, az kezelés nem segít A készülék hibás A működés ellenőrzése
A készülék nem érintkezik elég szorosan az ajakkal Nedvesítse meg jól az ajkát, és/vagy növelje a nyomást
Túl magas bőrellenállás Ne használja tovább a készüléket

  • Megengedett hőmérséklet: 10−40 °C
  • Működési idő: kb 1.400 alkalmazás egy elemmel

Ezt a terméket élettartamának lejárta után vissza kell juttatni egy a végfelhasználó számára rendelkezésre álló visszavételi vagy szelektív hulladékgyűjtési rendszerbe. Ez a szimbólum csak az EU (EGT) államaiban érvényes.

EK-megfelelőségi nyilatkozat

(az orvostechnikai eszközökről szóló 93/42/EGK tanácsi irányelv IV és VII sz. melléklete szerint)

A gyártó neve

Courage + Khazaka electronic GmbH

A gyártó címe

Matthias-Brüggen-Str. 91 50829 Köln, Németország

Telefon: +49 221 9 56 49 90 Fax: +49 221 9 56 49 91

Ezennel kijelentjük, hogy a Herpifix® termék megfelel a következő irányelv vonatkozó rendelkezéseinek: Orvostechnikai eszközökről szóló 93/42/EGK irányelv

Köln, 2007.07.26.

aláírás

Bejelentett szervezet: TÜV Rheinland Product Safety GmbH, Cologne, Germany

Magyarországon forgalmazza: CrossConnect Kft. 1165 Budapest, Farkasfog u. 56. info@crossconnect.hu