CrossConnect

Segítség a gyermeknek

Mi a gyermekkori inkontinencia, milyen típusai ismertek?

Az éjjeli bevizelés általános jelenség a gyermekek körében. A gyerekek akaratlan vizeletvesztése nappal három éves-, éjszaka öt-hat éves korig normális. Gyakrabban fordul elő fiúgyermekeknél, mint lányoknál. A probléma az 5-6 év körüli gyermekek kb. 15% - 20% -át, a 7 év körüli gyermekek kb. 10% -át, a kamaszok 1–2% -át érinti. Az adatok azt mutatják, hogy a probléma az életkor előre haladásával elmúlik.

Éjszakai ágybavizelés több formája ismert:

A gyermekkori bevizelések közül az enuresis nocturna (az éjszakai ágybavizelés) a leggyakoribb tünet, melynek sokféle oka lehet. Az életkor előrehaladásával spontán is csökken a száma. Gyakrabban fordul elő fiúknál, elsőszülött gyermeknél, s ha a felmenőknél már előfordult.

 • Primer az enuresis (elsődleges ágybavizelés), ha születésétől fogva, alvás közben ágyba vizel a gyermek.
 • Szekunder enuresis (másodlagos ágybavizelés) ha legalább hat hónapi száraz éjszaka után jelentkezik a probléma.
 • Monoszimptómás az enuresis, ha az éjszakai ágybavizelésen kívül egyéb panasza, tünete nincs a betegnek.
 • Poliszimptómás az enuresis, ha egyéb tünet is párosul az éjszakai bevizeléshez. Ilyenek lehetnek a nappali gyakori vizelés, sürgető, parancsoló vizelési késztetés, nappali vizeletcsepegés, …stb.

Mik lehetnek a gyermekkori inkontinencia kiváltó okai?

Sok esetben nincs a gyermekkori inkontinenciának különösebb oka.

A gyerekek, akik ágyba vizelnek nem szükségszerűen szenvednek tanulási vagy teljesítmény-kényszer problémáktól. A gyerekek inkontinenciával születnek és fokozatosan fejlődik ki a vizelet visszatartási fiziológiai képességük. Néhányuknál ezen képesség kifejlődése sokkal hosszabb időt vesz igénybe és a legtöbb esetben nincs mögötte orvosi probléma.

Lehetséges azonban, hogy a gyermekkori inkontinencia konkrét okokra vezethető vissza. Néhány példa:

A húgyhólyag simaizmok hálózatából épül fel. A hólyag zavartalan működésekor nyomásemelkedés nélkül fogadja magába és tárolja a vizeletet. Ilyenkor az izomzat teljesen ellazult állapotban van. Amikor a hólyagban tárolt vizelet mennyisége elér egy bizonyos mennyiséget, a hólyag jelzést küld az agyi vizelési központba. Ez a teltséget jelző szignál vizelési ingerként tudatosul.

Gyermekkori inkontinenciához vezethet:

 • Ha ez az idegrendszer és izmok közötti koordináció lassan fejlődik ki, a hólyag megtelődhet azelőtt, hogy a gyermek agya ezt észlelné.
 • A gyermekek általában mélyebben alszanak a felnőtteknél, és hosszabb ideig tart teljesen felébredniük. Ez egyes esetekben azt jelenti, hogy nem érzékelik a hólyagürítésre figyelmeztető jelet, vagy nem tudnak időben felkelni.
 • Az inkontinencia örökletes probléma is lehet, amelynek előfordulása akár több generáción keresztül is megfigyelhető.
 • Különféle fertőzések vagy egyéb egészségügyi okok.
 • A ritka vizeletürítés ( a gyermek húzza-halasztja a pisilést ).

Hogyan segít a SINORINA?

Ez egy növényi termék, mely gazdag flavonoidokban, melyek közül kiemelhetjük a tanninokat természetes összehúzó hatásuk miatt, a flavonoidokat értágító és természetes vízvisszatartó hatásuk miatt, valamint a Gaba savat amely fékezi azon serkentő neurotranszmitterek felszabadulását, melyek nyugtalansághoz vezetnének.

Ez a termék olyan alapvető vitaminokat is tartalmaz, mint az E és a B.

 • A B-vitaminokban gazdag tápanyagok segíthetnek a húgyhólyag izmainak erősítésében.
 • Az E-vitaminokban gazdag tápanyagok együtt hatnak a B-vitaminnal a húgyhólyag izmainak erősítésében.

Egy jó tanács:

Tartsuk szem előtt, hogy sokféle étel, függetlenül attól, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag-e, összehúzó és vizelethajtó hatással rendelkezik. Ezért nagyon fontos, hogy a nap folyamán (reggel, délben és délután) növeljük azon ételek fogyasztását melyek ilyen hatással rendelkeznek, megnövelve így a napközbeni vizeletürítés arányát. Este viszont ügyeljünk rá, hogy a gyerek ne fogyasszon vizelethajtó hatású ételeket.